Logo Boekuwzending.com Logo Boekuwzending.com

10 belangrijkste begrippen rondom transport

Geplaatst op: 3 jan 2017

Daar zit je dan… de 1e stagedag bij Boekuwzending.com en direct vliegen de begrippen je om de oren. Collo, Euro pallet, Non Wood etc. Ken jij ze? Ik inmiddels wel en leg het jullie graag uit!
Bij Boekuwzending.com ben ik terecht gekomen op de marketingafdeling. Een afdeling die alles hoort, ziet (ruikt) en alles moet begrijpen wat er zich binnen en buiten het bedrijf afspeelt.

1. Laten we beginnen met de eerste vraag, wat is transport?

Vraag het aan je buurman en aan de overbuurvrouw en je krijg twee verschillenden antwoorden. De definitie van transport luidt als volgt: ‘het verplaatsen van goederen of mensen’. Vandaag houd ik het vooral even bij de eerste groep.

Het vervoeren van goederen is voor veel bedrijven een belangrijk onderdeel. Bijvoorbeeld het versturen van onderdelen voor het fabriceren van eindproducten of webshops die hun producten bij de eindconsument willen hebben.

2. Welke vormen van transport zijn er? 

Er zijn veel manieren om producten te vervoeren, de meest voorkomende zijn:

  • Luchtvracht
    Met luchtvracht is jouw zending snel op locatie over de gehele wereld. In 2015 werd er 1,68 Miljoen ton goederen van of naar Nederland vervoerd per luchtvracht. In cijfers ziet dat er zo uit: 1.680.000.000 kg. Best veel!
  • Wegtransport 
    Wegtransport is binnen Europa de meest gangbare manier van transporteren. Die 1.68 miljoen ton klinkt veel, wist je dat het maar 0,2% van al onze uitgaande goederen is? Er wordt een aanhoudende groei verwacht bij vrachttranssport. Goed nieuws voor ons dus!
  • Zeetransport
    Zeetransport is een andere tak van sport, vaak gaat dit over mega zendingen. Wegens overcapaciteit daalt de omzet van deze sector.

3. Wil jij iets importeren of exporteren

Dat zijn namelijk twee verschillende dingen. Wil jij producten vanuit het buitenland krijgen? Dan importeer je de goederen. Nederland importeert het meeste vanuit Duitsland, denk bijvoorbeeld aan chemische en farmaceutische producten, machines en voedingsmiddelen.

Wil jij goederen naar het buitenland verzenden? Dan noemen we dat export. Nederland is de 7 grootste export economie van de wereld. Dat doen wij als kikkerlandje toch maar weer mooi! Wist je dat 70% van de bacon ter wereld  bij ons vandaan komt? Daarnaast is 75% van de bloementeelt van de wereld afkomstig uit Nederland. Wij exporteren trouwens ook het meeste naar Duitsland.

4. B2B of B2C

Oftewel BtoB of BtoC, Business to Business en Business to Consumer. Met andere woorden het verzenden van bedrijf naar bedrijf of van bedrijf naar consument. Handig om te weten, want deze term wordt in meerdere branches gebruikt!

5. Pallet verzenden?

Een pallet is een (houten) plateau waarop goederen geplaats worden. Bij het invullen van berekeningen op websites wordt je gevraagd of je een euro, blok of gewone pallet hebt. Dat heeft vooral te maken met de afmetingen.

Euro pallet: 120 x 80 cm (lengte x breedte) en heeft een standaard laadmeter van 0.4
Blok pallet: 120 x 100 cm (lengte x breedte) en heeft een standaard laadmeter van 0.5

Iets over laadmeters… dat zijn de meters die een pallet in beslag neemt wanneer je deze in een vrachtwagen laadt. Hoe je dat berekend? Zie hier:
laadmeter: Lengte x Breedte /2.4(breedte van de vrachtwagen)

6. Pakketten verzenden? 

Verwacht jij ook dat jouw pakket morgenmiddag tussen 12-3 uur geleverd wordt? Ik moet toegeven, iedereen is daar tegenwoordig best verwend in, maar heb je er eigenlijk wel eens bij stil gestaan hoe dat proces gaat? Soms heeft één vervoerder al 1 miljoen pakjes per dag, Wauw! In onderstaande afbeelding leg ik uit hoe het eruit ziet als je binnen Nederland een pakketje bezorgd. Moet je nagaan wat voor traject dat is als je een pakketje hebt dat naar het buitenland verstuurd. 

Heeft jouw pakket haast? Dan kun je kiezen voor de express optie, dan gaat het hele proces in een sneltreinvaart. Heb jij toevallig een groot, klein, scheef, breed, raar of een olifant te versturen? Dat kan ook geregeld worden.

7. Colli/Collo 

Colli is de meervoud van collo en is een verzamelterm voor een verpakking in de vorm van dozen/verpakkingen. Deze term wordt veel gebruikt in de logistiek tussen twee partijen, waarbij de goederen dus in een doos verpakt zijn. Zowel etiketteren, stapeling en de verrekening van kosten gaat per collo.

8. Fenex condities:

Hier gaan we niet te diep op in hoor! Dit zijn voorwaarden, ook wel Expeditie voorwaarden genoemd. Condities die ontwikkeld zijn die de rechtsverhouding tussen de opdrachtgever en de expediteur regelen. Dus…  een overeenkomst die tot stand komt wanneer een expediteur (een organisator van het verzenden van goederen) ten behoeve van zijn opdrachtgever een vervoersovereenkomst met een vervoerder tot stand brengt. Wist je trouwens dat onze algemene voorwaarden helemaal niet zo saai zijn om te lezen? 

9. Non-wood verklaring

Dit ligt in het verlengde van verzekering. In sommige landen, zoals China, eist de douane een zogeheten Declaration of Non-wood Packing Material. Daarmee geef je aan dat het verpakkingsmateriaal van een zending geen hout bevat. Waarom? Het gaat er hier vooral om dat het hout geen ongedierte bevat. Er bestaat geen standaard verklaring. Deze stel je zelf op. Lees hier voor meer informatie.

10. Vergeet je commercial invoice niet!

Hé wat? Een commercial invoice of commerciële factuur geeft aan wat er wordt getransporteerd, de waarde van de producten die worden getransporteerd, van waaraf ze worden vervoerd en waar ze naartoe gaan. Zendingen met een bestemming buiten de EU moeten altijd voorzien zijn van dit document. Benieuwd hoe dit er uit ziet? Klik dan hier.

Dit was de snelcursus transport. Nog meer vragen of zijn er dingen niet duidelijk? Je mag altijd contact met ons opnemen!

Groetjes,

Karin Brandt