Logo Boekuwzending.com Logo Boekuwzending.com

Feedback is voor Kampioenen!

Geplaatst op: 2 mei 2017

Roland Garros Finalist

Sinds kort geef ik samen met Martin Verkerk, de Roland Garros Finalist uit 2003 en winnaar van 2 ATP Toernooien, lezingen door het hele land. Heel leuk om te doen en ook heel leerzaam. Ook wel iets out of my comfort zone. Waar ik eerst vooral alleen op het podium stond om “mijn” ondernemersverhaal te vertellen, ben ik hier aangever of sidekick van Martin. Ik zorg ervoor dat Martin zijn verhaal goed kan vertellen en maak de verbindingen naar het bedrijfsleven en dus het ondernemen.

Feedforward

Vorige maand mochten wij dit verhaal doen bij mijn eigen ondernemersclub OVHZ (Ondernemers Vereniging Haarlemmermeer Zuid) en daar heb ik natuurlijk gevraagd aan mijn plaatselijke “ondernemersvrienden” wat ze ervan vonden. Algemeen vonden ze het een heel leuk verhaal, maar misten ze de aansluiting naar het ondernemen. Kijk, dat is dan weer Feedforward, waar Martin en ik mee verder kunnen. Kampioenen leren van feedback, iedere dag 2% beter. Speciaal voor de OVHZ, maar natuurlijk ook voor de rest van mijn blog volgers, bij deze de linken naar het ondernemen in relatie tot het verhaal van Martin Verkerk.

Uitbesteden wat je niet goed kunt

Je vraagt je af: “Waarom staat Martin niet alleen op het podium om zijn verhaal te vertellen?” Martin heeft prima zelfreflectie en weet exact waar hij goed in is, maar vooral ook waar hij minder goed in is. Net als iedere ondernemer zou moeten doen, besteedt hij de zaken uit waarvan hij weet dat anderen dat beter kunnen. Vandaar dat ik als sidekick mag sturen en zo zijn unieke en extreme verhaal tot iedere doelgroep mag laten doordringen.

Van een 8 een 9 maken

Martin vond in Nick Carr een coach die het beste in hem naar boven haalde door hem juist aan zijn sterke punten te laten werken. Het is makkelijker om van een 8 een 9 te maken, dan van een 3 een 5. Dingen waar je goed in bent zijn leuker en geven je meer energie. Is dat nu niet precies waar we op kantoor ook mee bezig zijn. Iedereen wil leuke dingen doen en krijgt een kick van een gehaalde doelstelling.

Bier en topsport

“Jij werkt zo hard Martin, dat je straks echt een lekker biertje kan nemen.” Het heeft geen zin om zaken te verbieden, maar draai het om en laat het voor je werken zei zijn coach Nick. Belonen als er keihard gewerkt wordt is van super belang. Straffen of verbieden werkt vaak tegendraads. Maak van iets negatiefs als een biertje drinken, wat natuurlijk niet bij topsport of ondernemen op hoog niveau hoort, iets positiefs. Zoek naar mogelijkheden om sporters of collega’s harder te laten werken, maar laat dan ook zien dat je dat waardeert.

Obstakels omzeilen

In 2003 op weg naar de Finale at Martin iedere avond bij hetzelfde restaurant. Zo lang hij won, bleef hij naar dezelfde Japanner Fujiyama in het centrum van Parijs gaan. Hij hield zich strak aan hetzelfde plan en dat gold niet alleen voor het eten, maar voor iedere wedstrijd en/of trainingsdag. Als je je aan jouw plan houdt, dan gaat het altijd lukken. Vind manieren om ieder obstakel te omzeilen, ga er omheen, onderdoor of overheen, maar laat je nooit tegenhouden, door niemand.

Ga er voor, altijd!

Na fantastische wedstrijden tijdens het toernooi was Martin helaas al verzadigd voor de finale. “Er kwam een soort van voldoening over mij na de halve finale tegen Coria, die zelf in de kwart finale met Andre Agassi, mijn held, had afgerekend.” Denk nooit dat je er al bent, maar ga er altijd vol voor, voor je het weet ben je weer ingehaald door de concurrentie. Je bent altijd zo goed als je laatste wedstrijd als tennisser. Of zo goed als je laatste order als ondernemer.

Grote zwarte gat

Na de verloren finale tegen Ferrero kwam Martin door blessures in een vervelende spiraal naar beneden terecht. Hij bleef alles proberen, hij ging naar de beste artsen in Duitsland en zelfs naar de wonderdokter in de VS, die alle top pitchers van hun problemen af hielp. Helaas voor Martin werkte dat niet. Hij sloot zich op in huis met de gordijnen dicht, omdat iedereen hem ging vragen hoe het toch met hem was. Hij nam zijn telefoon niet meer op, deed de deur niet open en ging aan de drank. Het grote zwarte gat was daar en dat allemaal door een schouderblessure. Bij de OVHZ namen Dick Nijssen en Peter Duwel afscheid na respectievelijk 29 en 38 jaar bestuurslid te zijn geweest. Voor hen heeft Martin het volgende advies: “Blijf contact houden met vrienden en collega’s, blijf praten, sluit je niet af en zoek andere doelen. Ga niet zitten sikkeneuren en blijf positief. Vraag om je heen of ze je in de gaten willen houden en dan komt het allemaal goed.”

Doelstellingen zijn er om aangepast te worden

Uiteindelijk won Martin toch nog een ATP toernooi nadat hij keihard had gewerkt aan zijn comeback, maar werd de schouder nooit meer 100% geschikt voor topsport. Door met de Martin Verkerk Academy jonge spelers te gaan opleiden is een nieuw doel in het leven gekomen van Martin. Een nieuwe heldere doelstelling, want als je weet waar je heen wilt, dan ga je er komen.

Speciaal voor de OVHZ, maar ik hoor natuurlijk graag ieders commentaar op deze blog, want Feedback is voor Kampioenen!

Groetjes,

Rik Balder

P.S. Reinier van der Ent, bedankt voor het lenen van jouw uitspraak!