Logo Boekuwzending.com Logo Boekuwzending.com

Op vakantie, doorwerken of ontstressen

Doorwerken of ontstressen?

Geplaatst op: 3 jul 2015

Op vakantie, maar nu….

Sommigen kunnen niet wachten om een out-of-office-reply in te stellen. Anderen blijven doorwerken, vakantie of niet. Die laatste groep wordt steeds groter, blijkt uit onderzoek van bureau Multiscope.

Waarom, zou ik zeggen? Ben je onvervangbaar, loopt alles in de soep zonder jou of voel je je er ten alle tijden verantwoordelijk voor?

Bijna 33% van de werkende Nederlanders werkt ook in de vakantie. Daarvan is 9%  dagelijks online voor het werk en zo'n 20%  zet een aantal keer per vakantie de laptop aan. Draadloos internet is bijna overal beschikbaar en lijkt ons ertoe te verleiden om ook op vakantie door te werken. 33%  van alle internetgebruikers met een baan geeft toe dat er tegenwoordig meer wordt gewerkt tijdens de vakantie dan voorheen.

Is vakantie niet om te ontstressen of heb je het op jouw werk niet goed genoeg voor elkaar?

Werken in de vakantie kan veel stress opleveren, terwijl vakantie eigenlijk hersteltijd is, zegt professor Taris van de Universiteit Utrecht. Zijn collega-professor Kompier van de Radboud Universiteit zegt dat positief werk gerelateerd nieuws, bijvoorbeeld over een nieuwe klant, geen kwaad kan; al moet iemand wel eerst zijn mail openen om achter de inhoud te komen.

Het is verder ook belangrijk om er zelf voor te kiezen om te werken. Een baas die onverwacht belt of mailt kan stress veroorzaken. "Alleen werkverslaafden vinden dat leuk. Maar dat is niet voor niets een ongezonde verslaving", zegt Taris.

Zelf ben ik er sterk voorstander van om helemaal niet te werken. Ik maak zelf de afspraak dat ik 1 keer per dag op mijn telefoon kijk voor een whatsapp, waarin staat dat ik moet bellen voor uiterste nood. Inmiddels zeggen mijn collega’s: “wij gaan niet appen, we regelen alles zelf.” Heerlijk toch? Andersom wil ik ook graag dat zij dat ook doen, geen werk in vrije tijd, maar alle tijd voor de familie!

Dr. Jessica de Bloom van de Radboud Universiteit, die promoveerde op dit onderwerp, zegt dat een half uur per dag werken tijdens de vakantie best kan. Freelancers en ondernemers kunnen het volgens haar juist fijn vinden om de zakelijke mail te kunnen lezen. Dat kan hen geruststellen en stelt hen in staat om optimaal van de vakantie te genieten.

Ik hoor graag jullie reacties en wens jullie een fijne vakantie!

 

Rik Balder