skip to Main Content
De 3 Opmerkelijkste Verhalen Over Verzenden Naar Het Buitenland

De 3 opmerkelijkste verhalen over verzenden naar het buitenland

Kan mijn pakket echt niet meer door de douane? Is er echt niks meer te doen? Zo duur? De logische vragen die wij krijgen nadat een pakket is beland bij een corrupte douanier.

Ik hoor je denken, komt corruptie ook voor bij het verzenden van pakketten? Ja zelfs dan en dit zorgt
voor de nodige verbazingwekkende verhalen.

Je herkent vast het moment dat je op Schiphol door de poortjes moet, alles goed gecontroleerd wordt, iedereen heel serieus kijkt en je dan toch even gefouilleerd moet worden. Ook pakketten gaan door de douane en ook bij pakketten gaat dit niet altijd even snel of gemakkelijk. Alles wordt dubbel en dwars gecontroleerd!

Er zijn een aantal landen waar de invoerrechten wel eens bepaald worden naar gelang het humeur van de desbetreffende douane ambtenaar, of degene die die dag wel of geen ruzie thuis heeft gehad.

Mission impossible

Ja, ook Rusland staat in het lijstje van de corrupte douane. Niet verzonden via de juiste vervoerder? Dan is de kans nihil dat de douane iets met jouw pakket doet of dat je hem ook maar teruggestuurd krijgt. Een horloge met een waarde boven de € 200,- versturen naar een vriend in Rusland? Onmogelijk!

1: Van Ferrari naar onbekend

Een goede klant van ons repareert de chique auto’s van deze wereld, waaronder Ferrari. Nu heeft hij een klant in Rusland zitten, die een Ferrari onderdeel bij hem besteld had. Dus dat onderdeel verpakt, in de oorspronkelijke verpakking en naar Rusland gestuurd naar een particulier adres. Zonder blikken of blozen wordt vervolgens de zending vernietigd, lees in beslag genomen voor eigen gebruik, en onze klant kan zijn ontvanger dus niet blij maken. Vervolgens een nieuw onderdeel opnieuw verstuurd. Dit maal in een andere verpakking, waar het Ferrari logo niet op staat. Op de factuur de vermelding “carpart” en naar een garage gestuurd. Binnen 2 dagen kon onze klant de ontvanger blij maken!

2: Ruim 450x meer de waarde

Meestal is het leuk om te horen dat iets meer waard is dan verwacht, maar in dit geval helaas niet. Over drukwerk wordt er eigenlijk nooit invoerrechten belast, maar dit keer dacht de douane er anders over. Op een factuur moet altijd een waarde staan, dus in overleg met de klant hebben we afgesproken €0,01 per brochure. Dat komt neer op een totale waarde van €1,40.

De douane heeft deze waarde, maar liefst 450x verhoogd naar €635,-. Dit betalen is optie 1.
Optie 2 is om de zending te laten voor wat het is, de douane neemt het dan in beslag. Dit kost je dan vervolgens nog €206,04. Als een douane dit meldt heeft niemand meer een poot om op te staan…. Bovenstaande is natuurlijk een geval van corruptie, en nu komt het mooiste van alles… Hieronder het antwoord van onze klant op bovenstaande melding: “ Grappig – de brochures in de dozen gaan o.a. over corruptiebestrijding. Ik vraag mijn manager even wat we hiermee gaan doen. Corruptiebestrijding is zeg maar zijn beroep.” Conclusie, binnen 2 weken is de zending alsnog geleverd.

3: Zelfs een pepermuntje kan kwaad

Een grote zending vol pennen, mokken en andere kantoorartikelen van de ABN AMRO onderweg naar China, dat klinkt natuurlijk niet zo spannend en dat is het normaliter ook niet. Dit keer alleen wel! Bij het verpakken van de zending dacht een van de magazijnmedewerkers dat het een goed idee was om de Chinese bankmedewerkers te verblijden met een zakje pepermuntjes. Dit kleine zakje was gevonden tussen de 10 grote pakketten en laat het nu net verboden zijn om voedingswaren te versturen naar China.

Op de vraag of dan de rest van de pakketten wel geleverd konden worden of dat dat ene zakje pepermuntjes eruit gehaald kon worden kwam er maar 1 antwoord; Nee! De zending retour laten komen was ook geen optie, daar was de douane op tegen. Er was dus maar 1 oplossing, vernietigen. Geen andere keuze, dus weg € 4000,-.

Tot op de dag van vandaag schrijven ze bij de douane in China nog steeds met ABN AMRO pennen, en drinken ze koffie uit een ABN AMRO mok. Waarschijnlijk om vervolgens een pepermuntje te nemen voor de smaak.

Heb je zendingen naar een van deze landen? Ik help je graag verder!

Groetjes,

Laurens van der Voort